Отруєння грибами: як вберегти себе в грибний сезон

Резюме. Поради МОЗ України

З початком осені стартує і грибний сезон. Міністерство охорони здоров’я України нагадує, як вберегтися від отруєння грибами і що робити при підозрі на отруєння.

Краще не їсти дикорослі гриби взагалі

Найдієвіша порада, яка стовідсотково вбереже вас від отруєння грибами, — відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей віком до 12 років, жінок у період вагітності та грудного вигодовування, людей літнього віку.

Якщо дикорослих грибів дуже хочеться

Якщо ви не можете виключити дикорослі гриби зі свого раціону, то хоча б не купуйте їх на стихійних ринках, а якщо збираєте гриби самотужки, не беріть підозрілі гриби, занадто молоді чи старі й такі, що ростуть поблизу трас, підприємств, забруднених територій.

Правило «однієї доби»

Щоб уникнути отруєння грибами, користуйтеся правилом «однієї доби»: готуйте гриби протягом першої доби після збирання (відварюйте щонайменше тричі по 30 хв) і зберігайте приготовлені гриби не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

При появі хоча б одного із симптомів отруєння грибами — негайно звертайтеся до лікаря! Основні ознаки отруєння грибами — це нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.

Докладніше про профілактику отруєння грибами та першу допомогу.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua

27 сентября, 2020
Was this article helpful?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *