Liki24 UA

Отруєння грибами: протягом вересня загинуло 2 дитини!

Резюме. Правила збирання та споживання грибів, симптоми отруєння грибами, перша допомога

Протягом серпня поточного року в Україні зареєстровано 11 випадків отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 19 осіб (17 дорослих і 2 дітей) з Чернівецької, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Волинської областей.

З початком осені відмічається збільшення кількості випадків отруєння дикорослими грибами. За інформацією станом на 10 вересня, в Україні зафіксовано 12 випадків отруєння дикорослими грибами.

Географія отруєнь

Зокрема, найбільше постраждалих від отруєння дикорослими грибами — 6 осіб, у тому числі 5 дітей, 2 з них померли (віком 4 та 12 років) — зареєстрували у Вінницькій обл.

У Полтавській обл. зафіксовано 3 випадки, постраждали 3 особи, у Житомирській обл. — 2 випадки, постраждали 3 особи, у Хмельницькій обл. — 2 випадки, постраждали 4 особи. По одному випадку отруєння дикорослими грибами зареєстрували у Волинській (постраждало 5 осіб), Миколаївській (3 особи), Донецькій (1 особа), Рівненській (2 особи), Запорізькій (1 особа) і Львівській (1 особа) областях.

Правила збирання та споживання грибів

Центр громадського здоров’я нагадує правила збирання та споживання грибів:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купувати гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядати гриби, звертати увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирати лише добре знайомі гриби, за найменшого сумніву одразу викинути гриб — не залишати його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирати гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирати гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає — віддає воду і підвищує концентрацію токсинів;
  • не куштувати сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірити гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • готувати гриби протягом першої доби після збирання;
  • варити гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж добу.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та особам літнього віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювання;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задишка;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно слід викликати лікаря!

Перша допомога в разі отруєння грибами

  • Терміново телефонувати до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промити шлунок простою водою;
  • дотримуватися постільного режиму;
  • пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • приймати сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування необхідно здійснювати в спеціалізованих лікувальних закладах, адже його методи залежать від виду гриба, що спричинив отруєння.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua

14 сентября, 2021
Was this article helpful?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *