МОЗ України розробило нові норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії

Резюме. Відповідний проект наказу винесено на громадське обговорення

МОЗ України розробило нові норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергіїЗгідно зі статтею 3 Закону України «Про прожитковий мінімум», набір продуктів харчування формується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, з використанням нормативів фізіологічної потреби організму людини у продуктах харчування, виходячи з їх хімічного складу та енергетичної цінності, з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

На сьогодні в Україні діють норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії 1999 р., які застаріли та не відповідають новітнім науковим дослідженням.

У зв’язку з викладеним Міністерством охорони здоров’я (МОЗ) України спільно із фахівцями профільних науково-дослідних установ МОЗ України та Національної академії медичних наук України з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я розроблено проект наказу «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії».

Наказом зокрема визначено:

1. Оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів (за масою) в добовому раціоні становить 1:1:4.

2. Рекомендований вміст у раціоні білків тваринного походження відносно загальної кількості білків: для дітей — ≥60%, для дорослих —≥50%.

3. Рекомендований вміст білків відносно енергетичної цінності (калорійності) добового раціону для дітей — приблизно 15% калорійності, для дорослих — приблизно 13% калорійності; вміст жирів — приблизно 30% калорійності.

4. Рекомендований вміст жирів рослинного походження в раціоні харчування — 20% загальної кількості жирів. Рекомендований вміст полі- та мононенасичених жирних кислот у раціоні — приблизно 10 і 10% калорійності добового раціону відповідно.

5. При розрахунку харчової цінності середньодобових наборів харчових продуктів використовують такі значення узагальнених втрат: для білка — 11%, жиру — 12%, вуглеводів — 10%.

6. Значення вітаміну А наведені в ретиноловому еквіваленті, вітаміну Е — у токофероловому еквіваленті, вітаміну РР (ніацину) — у ніациновому еквіваленті, фолату — за птероїлполіглутаміновою кислотою.

7. Для перерахунку різних форм вітамінних препаратів використовують такі коефіцієнти: 1 мкг ретинолового еквівалента (РЕ) = 1 мкг ретинолу = 1,14 мкг ретинол ацетату = 1,82 мкг ретинол пальмітату = 3,3 МО або 6 мкг каротину; 1 мг токоферолового еквівалента (ТЕ) = 1 мг токоферолу = 1,49 мг токоферол ацетату = 1,49 МО; 1 мг тіаміну = 1, 27 мг тіаміну хлориду = 1,64 мг тіаміну броміду = 1,8 мг тіаміну дифосфату; 1 мг рибофлавіну = 1,21 мг флавіну мононуклеотиду; 1 мг ніацинового еквівалента (НЕ) = 1 мг ніацину або 60 мг триптофану в раціоні; 1 мг піридоксалю = 1,21 мг піридоксаль гідрохлориду = 1,45 мг піридоксаль фосфату; 1 мг аскорбінової кислоти = 1,12 мг аскорбату натрію = 1,21 аскорбату кальцію; 1 мкг птероїлмоноглутамінової кислоти (синтетичної фолієвої кислоти) = 2 мкг птероїлмоноглутамінової кислоти (природної фолієвої кислоти), що міститься в харчових продуктах; 1 мкг вітаміну D = 40 МО.

Зауваження та пропозиції надсилати в Управління громадського здоров’я МОЗ України протягом 1 міс з дня оприлюднення в письмовому чи електронному вигляді на адресу:

01601, Київ, вул. Грушевського, 7.

Контактні особи:

Руденко Ірина Сергіївна, тел.: (044) 253-74-53

Дудін Олег Валеріанович, тел.: (044) 253-01-00

Е-mail: [email protected]

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.moz.gov.ua

15 октября, 2020
Was this article helpful?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *