МОЗ України пропонує обмежити вміст трансжирів у харчових продуктах

Резюме. Відповідний законопроект винесено на громадське обговорення

256Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України повідомляє про оприлюднення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах)».

Споживання трансжирних кислот (трансжирів) пов’язано з підвищеним ризиком розвитку цілої низки порушень здоров’я населення, включаючи серцево-судинні захворювання і деякі форми раку.

Трансжири найчастіше виявляють в технологічно оброблених харчових продуктах, що містять гідрогенізовані рослинні олії. Максимальне обмеження вмісту промислових трансжирів у продуктах харчування отримало докази високої ефективності та економічної доцільності серед заходів суспільної охорони здоров’я, які дозволяють поліпшити раціон харчування та знизити ризик неінфекційних захворювань, особливо серцево-судинних, пов’язаних з ураженням кровоносних судин атеросклерозом. У 2003 р. Данія першою у світі ввела практично повну заборону продажу продуктів, що містять трансжири. На сьогодні Європейський регіон Всесвітної організації охорони здоров’я (ВООЗ) є світовим лідером за таким параметром, як кількість країн, які запровадили заходи щодо вилучення трансжирів із харчових продуктів.

Законом пропонується визначити, що трансжирні кислоти — це всі геометричні ізомери поліненасичених або мононенасичених жирних кислот, які мають щонайменше один подвійний вуглецевий (-С-С-) зв’язок у трансконфігурації завдяки перериванню метиленовою групою (-СН2-СН2-).

У виробництві, в тому числі при виконанні діяльності із постачання та забезпечення стравами і напоями, пропонується заборонити використовувати харчові продукти та інгредієнти із вмістом трансжирних кислот, який перевищує 2 г на 100 г загальної кількості жиру у харчовому продукті.

У разі наявності у продукті харчування трансжирних кислот його маркування повинно включати інформацію про це. За наявності у харчовому продукті трансжирних кислот, вміст яких не перевищує 0,1 г на 100 г загальної кількості жиру у продукті, оператор ринку має право включити до маркування позначку про відсутність трансжирних кислот.

Метою прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах)» є сприяння здоровому харчуванню, поліпшення раціону та здоров’я населення, оскільки узгоджені та всеосяжні дії у галузі харчової промисловості та харчування — це один із пріоритетів Європейського регіонального бюро ВООЗ. Ефективні заходи у цьому напрямку можуть зробити величезний внесок у вирішення проблеми надлишкової маси тіла, ожиріння та неінфекційних захворювань.

Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням громадського здоров’я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:

01601, Київ, вул. Грушевського, 7.

Контактні особи:

Руденко Ірина Сергіївна, тел.: (044) 253-74-53;

Дудін Олег Валеріанович, тел.: (044) 253-01-00;

e-mail: [email protected]

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами http://www.moz.gov.ua

13 октября, 2020
Was this article helpful?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *