Liki24 UA

Медичний та санітарний контроль у школах буде посилено

Резюме. З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей

Як повідомляло наше видання, за даними Державної санітарно-епідеміологічної служби (далі — Держсанепідслужба) України протягом 2012 р. зареєстровано 28 спалахів інфекційних хвороб, 17 з яких викликані сальмонелою, з них 5 — у навчальних закладах. Під час спалахів постраждали 603 особи, у тому числі 307 (50,9%) дітей.

З метою збереження здоров’я дітей, запобігання поширенню інфекційних захворювань та отруєнь дітей у листопаді 2012 р. затверджено спільний наказ Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту (далі — МОНмолодьспорту) від 05.11.2012 р. № 870/1246 «Про посилення заходів з профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей у загальноосвітніх навчальних закладах».

Документом акцентовано увагу на проведенні роз’яснювальної роботи серед батьків щодо організації харчування у сім’ях дітей різного віку, інформування батьків, дітей і працівників загальноосвітніх навчальних закладів (ЗНЗ) про заходи, які необхідно здійснювати для запобігання виникненню інфекційних захворювань.

З боку МОЗ Автономної Республіки (АР) Крим та головних управлінь охорони здоров’я територіальних державних адміністрацій згідно з наказом доручено забезпечити:

  • оперативне інформування керівництва ЗНЗ про масові захворювання дітей на гострі кишкові інфекції (ГКІ) та епідемічну ситуацію в регіоні;
  • достатнім запасом медикаментів заклади охорони здоров’я на випадок виникнення масових захворювань серед дітей;
  • проведення моніторингу стану здоров’я дітей, медичних оглядів, профілактичних та лікувально-оздоровчих заходів, а також формування у дітей стереотипу здорового способу життя.

На виконання наказу МОНмолодьспорту АР Крим головні управління освіти і науки територіальних державних адміністрацій, засновники (власники) та керівники ЗНЗ мають гарантувати створення безпечних для здоров’я дітей умов перебування, виховання та навчання, а саме:

  • укомплектування штату медичних працівників ЗНЗ відповідно до затверджених Типових штатних нормативів та створення відповідних умов для роботи медичного персоналу;
  • створення необхідного запасу мийних та дезінфекційних засобів, наявність технологічного і холодильного обладнання для харчоблоків, столового і кухонного інвентарю у ЗНЗ;
  • організацію проходження гігієнічного навчання, обов’язкових профілактичних медичних оглядів окремих категорій персоналу ЗНЗ відповідно до законодавства;
  • не допускати прийом дітей до ЗНЗ без огляду медичного працівника у разі їх тривалої відсутності;
  • організацію постачання до ЗНЗ безпечних та якісних харчових продуктів, а також раціонального та збалансованого харчування дітей відповідно до норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

Зазначеним документом Держсанепідслужбі України доручено проведення позапланових заходів державного нагляду (контро­лю) за дотриманням вимог санітарного законодавства під час навчального процесу зі здійсненням необхідного комплексу лабораторних досліджень у ЗНЗ, а також доручено посилити конт­роль за проведенням протиепідемічних заходів з метою запобігання спалахам ГКІ і харчовим отруєнням.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.rada.gov.ua, www.dsesu.gov.ua

22 мая, 2021
Was this article helpful?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *