Гострі кишкові інфекції: інформація для лікарів і пацієнтів

Резюме. У Запоріжжі зафіксовано спалах сальмонельозу

У Запоріжжі  зафіксовано спалах сальмонельозу — до місцевої лікарні госпіталізовано 12 осіб із цим діагнозом. Про це повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ України та зазначають, що причини спалаху зараз з’ясовують — триває дослідження харчових продуктів, питної та стічної води. Станом на 22 травня 2020 р. організовано збір епіданамнезу серед госпіталізованих хворих. Також опитують і обстежують контактних осіб. Організовано заключну дезінфекцію у вогнищі за місцем проживання людей, які захворіли. Протиепідемічні заходи тривають. За кілька днів до госпіталізації всі потерпілі харчувалися в одному буфеті.

Гострі кишкові інфекції, до яких належить сальмонельоз, одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), в немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури тіла, біль у животі, блювання та діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.

Щоб уберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, в якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечної їжі, купайтеся у безпечній воді.

5 кроків до безпечної їжі

 Дотримуйтеся чистоти

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • мийте та дезінфікуйте всі поверхі та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової

  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для оброблення сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема, ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця та морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися за 70 °С щонайменше;
  • контролюйте, щоб сік м’яса чи птиці при приготуванні був прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу у безпечній температурі

  • не залишайте приготовану їжу в кімнатній температурі більше ніж на 2 год;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подачі до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

Використовуйте безпечну воду та свіжі продукти

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продуктів, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити у продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу — від виробника до споживача — відіграє роль у запобіганні зараженню їжі.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua

23 сентября, 2020
Was this article helpful?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *