Liki24 UA

В українських лісах росте смертельно отруйний гриб

Резюме. Який грибники вважають їстивним

В українських лісах росте смертельно отруйний грибЯк повідомляло наше видання, щороку в українських лікарнях іде боротьба за життя людей, які вживають небезпечні дикорослі гриби.

За повідомленням МОЗ України, аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь зумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки, особливо, якщо це дуже молоді плодові тіла без характерних морфологічних ознак. Також отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж автодоріг. Саме їстивні гриби стають причиною масових отруєнь у південних регіонах України (адже бліда поганка на півдні країни не росте). Немало випадків, коли хворі потрап­ляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо.

До смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка, яка росте у хвойних і листяних лісах Київщини та інших регіонів країни. Багато грибників вважають її їстівною. Однак, цей гриб надзвичайно небезпечний. Він спричиняє сильну алергічну реакцію та призводить до тяжкого захворювання крові. Навіть при своє­часному зверненні за медичною допомогою отруєння цим неїстівним грибом переважно є смертельним. Летальною вважається мінімальна доза токсину гриба. Тому обов’язково треба мити руки навіть після дотику до свинушки: немало випадків, коли через забруднені руки токсичні речовини потрапляли на інші продукти, що призводило до отруєнь. На сьогодні цей гриб занесено до світового списку смертельно отруйних.

Характерні ознаки отруєння — нудота, блювання, біль у животі, підвищення температури тіла — з’являються через 30–60 хв після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летального результату, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.

Такі симптоми отруєння, як галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності з’являються через 0,5–2 год після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина потерпатиме від галюцинацій або нападів сміху, може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя буде складно.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунка, протягом тривалого часу (до 3 діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг — все це симптоми ураження грибними токсинами головного мозку.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко.

Слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати люди із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, іншими хронічними хворобами.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами, найкраще відмовитися від їх споживання як від продукту взагалі і споживати промислово вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

Якщо ви все ж попрямували до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів; не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу автомобільних трас чи на радіаційно забруднених територіях. Під час посухи дикорослі гриби стають особливо небезпечними через зміни в їх обміні речовин, що супроводжуються втратою води та накопиченням токсинів. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі. Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть не менше 3 разів у підсоленій воді протягом 30 хв. Готові страви з грибів зберігайте у прохолодних умовах в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують грудним молоком.

Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок — вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтеся погано чи помітили вищеперелічені нездорові ознаки у своїх близьких:

  • негайно викликайте швидку медичну допомогу;
  • до приїзду медиків промийте шлунок 1–2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму;
  • пийте багато рідини;
  • навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
  • не викидайте недоїдених грибів. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм;
  • ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.moz.gov.ua, www.uoz.cn.ua

22 мая, 2021
Was this article helpful?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *